ידוע שלא מעט ילדים מתקשים לתפוס ולהבין את נושא החילוק. נתקלתי בזה המון כשעבדתי בבית הספר ותקופה ארוכה מאוד כשפגשתי תלמידים. לנושא החילוק משמעויות שונות הנלמדות שלושתן במסגרת בית הספר. ולמרות שעל כולן שמים דגש בלמידה, ילדים נוטים למהר ולחשב את התוצאה הסופית של התרגילים וכלל לא לשים דגש על התהליך החישובי שעברו עד התוצאה הסופית ועל משמעות הבעיה החשבונית איתה הם מתמודדים.
אני חושבת שהמון פעמים שמים את הדגש על המקום הלא נכון וזה מוביל לטעות. מה זה אומר? הרבה פעמים ילדים נוטים ללמוד את המתמטיקה בעל-פה ולא בהכרח כי הם מבינים את המשמעות של התרגיל או הבעיה שאיתה הם מתמודדים.
נושא החילוק מתחלק ל-3 : חילוק לחלקים, חילוק להכלה, חילוק כיחס שמתחיל במספרים הטבעיים ומגיע עד נושא השברים. מכאן שחשוב שילדים יבינו את ההבדלים ואת המשמעויות השונות שיש בתרגילי החילוק.
ההקדמה על חילוק חשובה בכללי כדי להבין איך הנושא נתפס בעיני הילדים ואיך הם לומדים ומתמודדים איתו.
חשוב חשוב- לפני שתלמיד מתמודד עם נושא החילוק, בכל היבטיו, עליו לשלוט בכל פעולות החשבון, חיבור, חיסור וכפל.
אחת הדרכים לפתרון תרגילי חילוק היא פילוג. חשוב להבין שפילוג זו דרך פתרון ולא משמעות של התרגיל כלומר בכל אחת ממשמעויות החילוק (שכתבתי למעלה) ניתן להשתמש בפילוג על מנת לפתור את התרגיל.
פילוג זו דרך קלה ונוחה לפתרון תרגילים. אפשר להשתמש בה תמיד. אנחנו ההורים יכולים לעזור לילדים שלנו לפתור תרגילים בדרכים נוחות ונעימות ולא בהכרח בדרכים פורמליות הנלמדות בבית הספר. וכמובן שגם בבית הספר אפשר וכדאי להביא אותה. את היצירתיות הכוונה 🙂
אני בעד לצייר ולקשקש כמה שיותר. שלמספרים יהיה מקום יצירתי להיות בהם ולילדים, בעיקר לאלה המאותגרים יותר, יהיה נוח ללמוד ולא להרגיש מאויימים. בדיוק ככה לימדתי גם את הילדים שלי